Utställningar!!

Vad fasiken ska man anmäla till för utställningar i framtiden.

Alla kompetenta domare håller på att försvinna.

På de senate åren har vi i alla fall här uppe i Norr, haft domare som inte skiljer på fett och muskler. Så då har de feta hundarna premierats. Nåja, en del har ju varit normala. Men domarna har inte sett varken på valpar eller på vuxna om de haltar. Till och med folk runt ringarna som inte vet hur hur hundarna egentligen ska röra sig, de har sett halta hundar som domarna har satt fram i placeringarna.

Ändå har vi fått in i SRD att domarna ska se på hundens rörelse, halta hundar, tjocka hundar och annat som skiljer sig från rasstandarden.

Nästa domare som ska döma här uppe harLabradoruppfödning med relationer (flera) med en uppfödare i Norra Sverige. Jaha ????  Ska de vara bruna? Ska de vara gula? Ska vi ställa hundar som är "kraftiga"? Eller ska vi ställa......
Tyvärr så är vissa domare "färgade", ofta ska de främst placerade hundarna vara antingen bruna eller så ska nästan alla vara gula. Och då spelar det ingen roll hur de är byggda osv.

Nää, tacka vet jag domare som ser hur hunden är byggd och hur den rör sig. Inte har färgen som avgörande.

Kanske ska satsa på jaktprov istället. Men där är man "dissad" innan man har kommit till start, ibland. Eller ganska ofta.
Har man inte en hund som springer som en tok i skogen och är lydig som en strykrädd hund, ja då kan man hälsa hem direkt. Eller så anmäler man inte för de domare som önskar se sådana Labradorer.

Jaha, då återstår bara viltspårprov för oss. Och eftersom jag har två odugliga fötter så blir det husses uppgift att gå spåren med våra hundar. Får väl hålla tummarna för att hans hälsa klarar av det.

Men alltså, var är alla svenska normala Labradordomare? Både på utställningar och på jaktprov har de funnits för inte så många år sedan. Någon har kanske slutat att döma, men var är resten. Har de konverterat till "jakteliten" alla jaktprovsdomare? Och utställningsdomarna, har de konverterat till "showsidan" allihop?
Är det kanske för att det är enklare att bli populär bland uppfödarna som har valt att inte avla på duallabbar? Och uppfödarna, väljer de "sida" för att enklare meritera sina hundar på antingen jakt eller utställning. I stället för att meritera dem på både och.

Åhh, så ledsen man blir. Vi som både vill ha exteriört bra hundar och även vill kunna starta dem på jaktprov, vi är inte alltför många kvar. Men jag tänker då inte "konvertera" till någon sida. Jag har arbetat för duallabbar i så många år, har lärt mig hur de ska vara exteriört och lärt mig hur de ska fungera i skog och mark. Så inte fan tänker jag ge upp min älskade ras. Nu hoppas vi bara på att de som tillsätter domare till utställningarna och proven här uppe hittar något så när bra domare. Kanske de skulle lyssna på förslagen som kommer från avdelningens medlemmar.

Så nu har jag fått skriva av mig. Säkert får jag någon kommentar om det. Men, vem bryr sig?

Nu är det natti, natti. Hoppas att morgondagen blir en bra dag <3